FUTURE GLOBAL NETWORK FOUNDATION (FGN)

Alamat Perhubungan

FUTURE GLOBAL NETWORK FOUNDATION
No 72-1, Tingkat 1
Jalan Prima SG 3
PRIMA SRI GOMBAK
68100 Batu Caves, SELANGOR


Tel:    03-6187 7020
Faks:    03-6186 6020


Email: globalfgn@gmail.com

Donation

Laporan Mavi Marmara

Ahli Online

We have 23 guests online

Projek Madinah An-Nur
INFAQ RAMADAN PDF Print E-mail


1 Ramadan 1429H / 1 September 2008


KEMPEN INDIVIDU 3 S
(Sumbangan SeRibu Ringgit Seorang)
untuk Pembangunan Masjid Sheikh Muhammad Nur
Kampung Sungai Chinchin, Gombak, Selangor Darul Ehsan


Menafkah harta di jalan Allah, balasannya 700 kali ganda

 

مَّثَلُ الَّذِينَ يُنفِقُونَ أَمْوَالَهُمْ فِي سَبِيلِ اللّهِ

 كَمَثَلِ حَبَّةٍ أَنبَتَتْ سَبْعَ سَنَابِلَ فِي كُلِّ سُنبُلَةٍ مِّئَةُ

 حَبَّةٍ وَاللّهُ يُضَاعِفُ

 لِمَن يَشَاء وَاللّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ

 

Perumpamaan (nafkah yang dikeluarkan oleh orang-orang yang menafkahkan hartanya di jalan Allah) adalah serupa dengan sebutir benih yang menumbuhkan tujuh tangkai, pada tiap-tiap tangkai, seratus biji. Allah melipat gandakan (ganjaran) bagi siapa yang dia kehendaki.  Dan Allah Maha Luas (kurnia-Nya) lagi Maha Mengetahui”

(Al-Baqarah 2: 261)

Tuan/Puan

1. Alhamdulillah dengan segala puji kepada Allah Taˋala, kita telah diberi kesempatan untuk menghirup udara Ramadan yang penuh berkat dan rahmat untuk kesekian kalinya.

2. Sempena dengan bulan yang penuh rahmat ini, saya mengajak Tuan/Puan untuk turut serta di dalam menjayakan Pembangunan Masjid Sheikh Muhammad Nur di Kampung Sungai Chinchin, Batu 7¾, Jalan Gombak, Selangor.

3. Untuk makluman Tuan/Puan, Kg Sungai Chinchin seluas 14 ekar ini diterokai oleh Almarhum Sheikh Muhammad Nur sekitar tahun 1894, iaitu 114 tahun yang lalu, yang bertujuan untuk dijadikan sebuah perkampungan Islam untuk dakwah dan tarbiah di kalangan masyarakat tempatan dan di luar Selangor.

 
Projek Perkampungan Islam Sheikh Muhammad Nor PDF Print E-mail
Kompleks Perkampungan Islam Sheikh Muhammad Nor – Pusat Dakwah dan Tarbiyah

ImageKompleks Perkampungan An-Nur ini akan menjadi sebuah perkampungan Islam yang mendukung konsep Hablum min Allah wa Hablum min Al-Nas.  Selain daripada membangunkan tempat kediaman, perkampungan ini akan juga menyediakan prasarana yang lengkap dan menzahirkan persekitaran yang kondusif untuk membolehkan orang Islam yang bermastautin di situ mendalami ilmu agama disamping menunaikan tuntutan fardu ain dan fardu kifayah bagi menjadi orang mukmin yang beriman dan bertakwa terhadap kebesaran Allah Subhanahuwataala.


Tapak

Perkampungan An-Nur ini akan dibangunkan di atas tanah seluas 12 ekar di Kampung Sungai Cincin, Batu 7 ¾ Jalan Gombak, Selangor Darul Ehsan. Pada masa ini kawasan tersebut merupakan perkampungan traditional Melayu.
 
Jarak tapak projek dari bandaraya Kuala Lumpur ialah lebih kurang 13 kilometer  dan 4 kilometer dari kampus induk Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).