FUTURE GLOBAL NETWORK FOUNDATION (FGN)

Alamat Perhubungan

FUTURE GLOBAL NETWORK FOUNDATION
No 72-1, Tingkat 1
Jalan Prima SG 3
PRIMA SRI GOMBAK
68100 Batu Caves, SELANGOR


Tel:    03-6187 7020
Faks:    03-6186 6020


Email: globalfgn@gmail.com

Donation

Laporan Mavi Marmara

Ahli Online

We have 11 guests online

INFAQ RAMADHAN 1432H PDF Print E-mail

Liputan Akhbar 4 Oktober 2011

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=1004&pub=Utusan_Malaysia&sec=Bicara_Agama&pg=ba_04.htm

"Sesungguhnya orang-orang yang bersedekah baik laki-laki maupun perempuan dan meminjamkan kepada Allah pinjaman yang baik, niscaya akan dilipat gandakan (pembayarannya) kepada mereka; dan bagi mereka pahala yang banyak"

Al-Hadid ayat 18

Masyarakat Islam Kemboja sememang tidak asing bagi rakyat Malaysia. Saban tahun pelbagai program dirancang dan dilaksanakan di negara itu terutama yang membabitkan hal berkaitan agama dan misi kemanusiaan. Kini masyarakat Islam Kemboja kembali berkembang. Jumlah mereka meningkat kepada 600,000 daripada keseluruhan 15 juta penduduk Kemboja. Majoriti daripada masyarakat Islam di negara itu adalah etnik Melayu Champa. Selain menggunakan bahasa Khmer yang merupakan bahasa kebangsaan, pertuturan harian mereka turut menggunakan bahasa Melayu Champa.  Disebabkan mereka adalah golongan minoriti, ditambah pula dengan persekitaran politik di Kemboja yang kurang stabil, kehidupan masyarakat Islam di negara itu agak sukar.

Sehubungan itu, pada 10-12 Ramadhan 1432H / 10-12 Ogos 2011 yang lalu, delegasi 8 orang yang diketuai oleh Haji Ahmad Azam Abdul Rahman dari Global Peace Mission Malaysia (GPM), Wadah Pencerdasan Umat Malaysia (WADAH) dan Future Global Network Foundation (FGN) telah berlepas ke Kemboja dengan membawa Infaq Ramadhan iaitu dana untuk mencetak Muqaddam dan Al-Quran terjemahan dalam bahasa Khmer dan Cham serta bayaran fidyah, aqiqah dan duit raya yang telah disumbangkan oleh rakyat Malaysia yang prihatin. Pengedaran Muqaddam dan lain-lain program telah berjaya dilaksanakan  dengan kerjasama sebuah NGO tempatan iaitu Cambodian Muslim Intellectual Alliance (CMIA).

Sekitar Majlis Penyerahan Muqaddam kepada kanak-kanak Kemboja

Jelas terpancar keceriaan di setiap wajah mereka apabila menerima senaskhah Muqaddam. Telah lama mereka bercita-cita memiliki muqaddam sendiri. Selama ini mereka bergantung kepada ihsan ustaz yang mengajar melalui kaedah hafalan kerana tiada teks. Alhamdulillah, menerusi kempen Infaq Ramadhan – Muqaddam untuk Kemboja anjuran Global Peace Mission Malaysia, 10,000.00 naskhah muqaddam telah dapat dicetak untuk diedarkan di kampung-kampung di seluruh Kemboja sempena bulan Ramadhan yang mulia ini.