FUTURE GLOBAL NETWORK FOUNDATION (FGN)

Alamat Perhubungan

FUTURE GLOBAL NETWORK FOUNDATION
No 72-1, Tingkat 1
Jalan Prima SG 3
PRIMA SRI GOMBAK
68100 Batu Caves, SELANGOR


Tel:    03-6187 7020
Faks:    03-6186 6020


Email: globalfgn@gmail.com

Donation

Laporan Mavi Marmara

Ahli Online

We have 76 guests online

Sukarelawan FGN Rancang Program Dakwah di Kemboja PDF Print E-mail

Dua sukarelawan FGN, yang merupakan hafiz al-Quran - Saiful Islam (lulusan Darul Quran, JAKIM) dan Uwais Al Qornya (lulusan ‘Quran Expert Certificate’ dari Madrasatul Quran Kubang Bujuk, Kuala Terengganu) telah melawat Kemboja pada 17 hingga 24 Oktober 2009 untuk membuat tinjauan awal bagi merancang program dan aktiviti-aktiviti dakwah; khususnya di penempatan Melayu-Islam-Champa.  

Masyarakat Melayu-Champa merupakan 3% daripada jumlah penduduk Kemboja. Mereka tercicir dari arus pembangunan dan hidup dalam kemiskinan tegar.  Anak-anak mereka (terutama yang tinggal di kawasan pendalaman) boleh dikatakan rata-rata tidak  bersekolah dan tidak menerima pendidikan formal (termasuk pengajian al-Quran dan Fardu Ain).

Program kedua pendakwah muda ini semasa di Kemboja diatur dengan kerjasama Ustaz Mohd. Farid Hosen, Pengarah Eksekutif, Cambodia Muslim Intellectual Alliance (CMIA).

Untuk menjayakan ‘Program Dakwah di Kemboja’ ini bantuan kewangan dari Muslimin dan Muslimat amatlah dialu-alukan.  Sesiapa yang berhajat menyumbang bolehlah menghantar cek atas nama “Future Global Network Foundation” (untuk pertanyaan sila hubungi pejabat FGN di talian 03-61877020.

Program seumpama ini akan membolehkan kedua sukarelawan dan pendakwah muda ini memimpin beberapa rakan-rakan pendakwah yang lain menjalankan tanggungjawab mendekatkan golongan yang dhaif ilmu ini ke jalan Allah s.w.t.  Tugas pendakwah ini amat besar ertinya – seperti firman Allah s.w.t surah Yusuf (ayat 105) yang bermaksud “Katakanlah wahai Muhammad ini sahaja jalanku, aku menyeru menuju Allah.”